Wednesday, 24 June 2009

Exercise, exercise lagi...

Hari ni dah EDD..segalanya terserah pada Allah..debar kian terasa. Imbas kembali sejarah kelahiran terdahulu -
- Iqbal lahir tepat pada EDD 3 .03.2004
- Irfan lahir seminggu awal dari EDD - 24.09.2005
- Baby ketiga ? Only Allah knows....

Hari ni juga ada appoinment terakhir dgn midwife.Alhamdulillah, semuanya dalam keadaan baik, baby moved very well..n the midwife said he/she is so happy being inside the tummy..cuma kedudukan baby masih belum engaged lagi..maknanya, lambat lagi la nak keluar tu....we just wait n see, berusaha, berdoa dan bertawakal.

Apa yang bakal berlaku jika dah melebihi EDD?
Di UK dua pilihan diberi untuk ibu-ibu yang mengalami kes sebegini :
1. Jika melebihi 7 hari dari EDD - Midwife akan menjalankan 'membran swap' untuk mempercepatkan kelahiran, dalam masa 48 jam ibu akan mengalami 'show' atau tanda-tanda kelahiran.

2. Ibu diberi tempoh menunggu, selama 13 hari iaitu bermula dari tarikh EDD. Jika tidak juga bersalin dalam tempoh tersebut, induce akan dijalankan kepada ibu..

Harap-harapnya biarlah bersalin secara normal..tanpa membran swap atau induce.Allah mengetahui yang terbaik untuk hambaNya..Kami teruskan juga usaha, banyakkan berjalan untuk mempercepatkan proses kelahiran. Sebelah pagi menghantar Iqbal dan Irfan ke sekolah, kemudian kami berdua ke park berdekatan..sempatla pusing satu round Hyde Park sebelum mengambil Irfan balik dari sekolah pada pukul 11.45 pagi.

Ada harinya ke park setelah Irfan balik dari sekolah.Dapatlah dia berbasikal dengan gembiranya...sebelah petang ingat nak teruskan juga exercise selepas Iqbal balik dari sekolah.Namun kadangkala tidak mengizinkan, hujan..Iqbal atau Irfan tertidur dan umi juga dah terbaring keletihan...zzzz hehe

No comments: